Kennelns drift

Om det bara blir en valp

Tiken är dräktig, valprummet är redo och du har tagit ledigt från jobbet och är redo för en tuff period framöver med ett hus fullt av små hundar. Men så börjar tiken valpa och efter en stunds väntan är det bara att konstatera att det faktiskt bara blev en valp den här gången. Snopet, ja, men inte helt ovanligt. Det är dock förenat med en viss besvikelse, inte minst bland de valpköpare som ivrigt stått i kö för en valp från din kombination. Det väcker också en del oroskänslor, för hur ska det gå för en valp som inte har några syskon? Det korta svaret är att det sällan leder till några större problem, det längre svaret kan du läsa nedan.

En kull – en valp

När valpen är född och det är konstaterat att den är ensam i kullen brukar det dyka upp ett antal frågor och oro över att valpen kommer att bli ensam och inte får öva på sitt beteende mot andra hundar. En tik som bara får en valp har ju inte heller lika mycket att göra som om hon hade fått fem valpar vilket leder till att hon kan börja tycka att det är tråkigt att umgås med valpen. Detta ställer högre krav på att man som uppfödare umgås med valpen och ser till att den mår bra. Detta är dock individuellt, vissa tikar tar väl hand om sin valp ändå. Ju mer tid tiken ägnar åt valpen, desto mer hundspråk kommer den att lära sig. Det är dock bra om man kan få kontakt med någon som har en jämnårig kull med valpar som den ensamma valpen kan få umgås med.

Praktiska saker att tänka på med en ensam valp

En hel kull med valpar håller värmen tillsammans medan en ensam valp inte får samma värme. Därför är det viktigt att höja värmen så mycket det går och se till att det finns mycket filtar och annat som kan hålla valpen varm. Det kräver som sagt mycket av en som uppfödare men man får mycket tillbaka i form av att man får lära känna valpen på ett helt annat sätt än vad som varit möjligt om den haft syskon. Man får också helt andra möjligheter att miljöträna den, till exempel genom att ta ut den på biltur i laddhybrider, åka tunnelbana eller ta med den ut på stan så att den får vänja sig vid liv och rörelse.

Att bara få en valp leder givetvis också till att man lär känna den på ett helt annat sätt och man får förbereda sig på att det kan kännas extra jobbigt när den ska flytta till sitt eget hem efter åtta veckor.

bard