Sjukdomar och annat

Kennelhosta

En av de allra vanligaste sjukdomarna på en kennel är just kennelhosta. Den påminner mycket om människans influensa. Det finns flera olika typer av kennelhosta och den finns både som virus och som bakterie.

Kennelhostan smittar genom direktkontakt och den är mycket smittsam. Även om en hund inte visar symptom kan den ha kennelhosta, och den smittar tidigt. Hunden smittar också i ungefär 10 dagar efter att den slutat visa symptom. Under tiden hunden smittar får den inte vistas på offentliga platser.

Om hunden får kennelhosta ska den hållas lugn och man bör hålla ett vakande öga på den. Ofta går sjukdomen över snabbt men komplikationer som lunginflammation kan uppkomma och då kan det bli allvarligt.

I dag brukar man vaccinera hunden mot kennelhosta, men vaccinet skyddar inte mot alla typer av sjukdomen och den ger heller inte ett fullgott skydd. Det kan vara bra att veta att nästan alla hundar drabbas av kennelhosta någon gång i sitt liv. Ofta går sjukdomen över efter 1-3 veckor utan medicin, men med medicin kan detta förlopp gå snabbare. Om man har en kennel bör man sanera denna samt hålla koll efter symptom hos alla hundar.

bard