Olika typer av kennelverksamhet
När man har ett brinnande hundintresse kan man lätt tänka sig att gulla runt med en kull gulliga lurviga valpar, men det ligger så mycket mer än bara tik och hane och parning bakom en välplanerad kull valpar.
Vem som helst kan ta en kull valpar och sälja dem på en köp- och säljsida på internet, men om man vill bedriva en riktig kennelverksamhet finns det lagar och förordningar, rekommendationer och riktlinjer att följa.
Grovt sagt kan man säga att det finns några få olika typer av uppfödare. Den första är den som i folkmun kallas för ”Buskavlaren” eller ”Köksavlaren”. Här finns den som inte bryr sig om lagar och riktlinjer, stamtavlor eller hälsoprogram. Valparna är oftast blandraser, utan vare sig hälsotestade föräldrar eller genomtänkta korsningar. Buskavlaren avlar för att tjäna pengar, lämnar inga garantier och har inga större kunskaper om raser eller sjukdomar. De kan ursäkta sin verksamhet genom att tycka att kennelklubbar bara är för utställningsfolk, för att förstöra hundraserna, eller att en hund är lika mycket värd vare sig den har stamtavla eller ej. Ofta hoppar buskavlaren på de trender som finns och producerar så kallade designer-raser. Det är två olika raser som blandas och kallas något fint och beskrivs som en ny fantastisk och ofta allergivänlig ras. Det är inte ovanligt att buskavlaren kan ta ut ockerpriser för en valp av designer-ras.
SKK-uppfödaren är ansluten till Svenska Kennelklubben, och här finns avelsprogram och riktlinjer, stamtavlor och bevis i flera släktled på att hunden är utav angiven ras och att uppfödaren följer alla regler. Försäljning av valp följer oftast särskilda rekommendationer och allt går helt lagligt till. Uppfödarna vill oftast ha uppföljning på sin avel och feedback från valpköparen om hur valpen utvecklats och dess hälsostatus. I de flesta fallen lämnar uppfödaren en livslång support vid hundköpet och man kan i regel alltid kontakta sin uppfödare för frågor och råd. I Sverige klassas endast SKK- och FCI-godkända raser som renrasig. Allt annat är blandraser när det gäller tävlingar och olika prov. Vill man träna och tävla med sin hund är man begränsad i val av gren då många grenar samt utställning endast är tillgängligt för renrasiga och registrerade hundar.
En tredje uppfödare är den som står utanför SKK men inom en annan rasklubb eller stamboksregister. Det gäller seriösa uppfödare av befintliga hundraser som inte är upptagna inom FCI/SKK. De har också rasstandard, hälsoprogram och stambok.
Prestationsavel är ännu en kategori. Här gäller det ofta jakthundar, draghundar och kamphundar, även om prestationsavel på kamphundar inte ska förekomma i Sverige då hundkamp är förbjudet. Prestationsavel går ut på att få fram bättre presterande hundar till en viss uppgift, inte att avla i första hand rasrent.