Kennelns drift

Tänka praktiskt vid avel

Det är inte alla som tänker praktiskt när de bestämmer sig för att skaffa en valpkull efter sin tik. Många resonerar som så att de tycker att just deras tik är den bästa hunden i världen och vill ha minst en valp efter henne som ska bli likadan. Dock är det aldrig garanterat att valparna får samma temperament eller utseende som tiken och därför är det viktigt att tänka praktiskt innan man låter tiken bli dräktig. Det är viktigt att fundera över vilka egenskaper tiken har som är värda att föra vidare och reflektera över vad just hennes gener kommer att tillföra rasen.

Vad många inte tänker på är att vissa raser är viktigare att avla på än andra. Vanliga raser som schäfer, golden retriever och labrador retriever finns det gott om och risken att de skulle utrotas är i det närmaste obefintlig. Vid avel av dessa raser finns det också ett flertal olika individer att välja bland utan att riskera inavel. Risken för inavel mäts genom att man räknar på fem generationer tillbaka i hundarnas stamtavla, och det är därför viktigt att hundarna är renrasiga så att fullständiga stamtavlor finns. Graden av inavel bör ligga under 2,5 % för att hundarna i kullen ska förbli livskraftiga. Det räknas som ett brott mot Svenska Kennelklubbens regler om hundar som är nära besläktade med varandra skulle paras.

Vissa raser finns det alldeles för få av och det leder till att det blir problematiskt att till exempel hitta en lämplig hanhund om man vill starta en kennel med den tik man har. Ett exempel på en sådan ras är den norska lundehunden som anses vara en av de mest sällsynta hundarna i hela världen. Att avla på den rasen gör alltså stor nytta för hundarnas överlevnad och för den som vill starta en egen kennel kan det vara en bra idé att välja en utrotningshotad ras. Andra hotade raser är till exempel svenk lapphund, drever och hamiltonstövare.

 

I en del länder har man tagit till åtgärder för att öka rasernas förekomst. I Norge har man till exempel börjat erbjuda gratis registrering av de norska hotade raserna i kennelklubben. Dessa hundar får även ställas ut gratis på hundutställningar och de sponsras i kurser för jakt. Vill man driva en kennel utan att ha någon sponsor kan man ta ett lån hos fakturino.se till exempel.

Det är ett stort beslut att bestämma sig för att starta en kennel och föda upp en kull med valpar. Att tänka praktiskt är kanske inte heller det man tänkt sig från början men kan göra stor nytta för en enskild ras. En kull av en utrotningshotad ras kan göra stor skillnad och faktiskt bidra till rasens överlevnad och spridning. Ju fler individer av rasen som föds, desto livskraftigare blir den då inavelsgraderna minskar och fler sjukdomar kan undvikas.

bard