Kennelns drift

Lär dig mer

Har du ett intresse av att starta en kennel, och är du helt säker på att du har pengar, tid och engagemang nog för att klara av att driva kenneln? Har du ett syfte som är tilltänkt, och är det tydligt formulerat? Då kan det vara läge att läsa på ytterligare lite mer.

Det är alltid bra att börja med att läsa på och skaffa mycket information om den rasgrupp eller ras som man har ett intresse av och som man vill avla på. Det är inte fel att bli expert på rasen samt de olika linjer som finns. Med linjer menas släkter och individer inom rasen. Man bör inte heller blunda för de olika hälsoproblem som finns inom rasen utan det är viktigt att vara ärlig både mot sig själv och mot andra genom att arbeta för att ta fram så friska hundar som möjligt. Om det senare skulle dyka upp problem i aveln eller med valparna är hundarnas hälsa överlag viktigare än att man fortsätter med aveln.

Bra utbildningar inom området

Innan man startar en uppfödning eller kennel är det bra att gå så många utbildningar man bara kan. Svenska Kennelklubben ordnar bra utbildningar och dessa handlar både om uppfödning och om hundar i allmänhet. Det är också bra att gå olika valpkurser med mera för att få mer koll på hur man ska träna sina hundar. Under utbildningarna får man möjlighet att höra tips och råd från erfarna men man lär sig också att sålla bland de olika tipsen och råden. Under utbildningarna kan man också få tips och råd om försäkringar med mera, och det kan också löna sig att kontakta olika försäkringsbolag för att få reda på mer.

Om man vill starta en kennel kan det också vara bra att ta reda på mer om olika fodersorter. Ofta finns det mycket att lära sig om hundens näringslära och behov. Om man vill att hundarna ska utvecklas som bäst kan ofta en blandning av olika fodersorter vara bra men då måste man veta vad hunden behöver.

Det är också bra om man går en första hjälpen utbildning för djur. Då kan man snabbt agera vid en eventuell förgiftning, skada eller något annat. Vid dessa utbildningar kan man ofta också lära sig hur man ska agera om det uppstår problem vid födseln och om en valp inte andas eller liknande. Denna utbildning kan vara mycket värd när det händer något.

bard