Kennelns drift

Vad bör valparna få med sig?

Om man är seriös med sin kennel och med sin uppfödning bör man se till att alla valpar som säljs är tillräckligt gamla. De ska också ha alla registreringshandlingar, köpeavtal samt intyg på veterinärbesiktning. Man bör också se till att valparna får med sig stamtavla samt skötselråd.

När det gäller avelsdjuren bör de alltid besiktigas och innan man beslutar sig för att avla bör man läsa igenom de nyaste reglerna då de snabbt kan förändras. Förändringar gällande sjukdomar och ärftliga defekter hos rasen kan snabbt ändras och en tik kan då vara direkt olämplig för avel. Man bör också se till att tiken är avelsförsäkrad och att alla valpar försäkras för dolda fel. Om man känner sig det minsta osäker på rasens standard och aktuella drag bör man kontakta en erfaren uppfödare innan man börjar avla i kenneln.

Om man vill skapa en kennel med gott rykte och bra meriter är det ofta en fördel om man fortsätter att hålla kontakten med alla valpars nya ägare. Då kan man följa deras utveckling och också svara på frågor om rasens egenskaper, hälsa, träning med mera.

bard