Kennelns drift

Hundens behov av olika miljöer

När det gäller hundar och kennlar kan man tänka sig att hunden inte behöver så många olika omgivningar och miljöer att vistas i. En hund som bor i staden ser mestadels stadsmiljö, och en hund som bor på landet kanske aldrig kommer behöva uppleva en tunnelbana. Men behöver hunden olika miljöer eller inte?

Bättre psyke

En hund som bara är i en omgivning eller miljö kan snabbt bli rastlös. Den kan börja vandra omkring och om den inte får utlopp för sin energi kan man räkna med att den mycket snart kommer att börja tugga på saker. Hunden kan också börja kissa inne och den kan börja visa aggressivitet med mera.

Hunden behöver olika underlag

Även hemma behöver hunden uppleva olika underlag. Den mår inte bra av att sitta i en liten bur dag ut och dag in. Hunden behöver komma ut och känna gräs, marksten och asfalt under tassarna. Den behöver kunna gräva i jorden eller kanske i sand för att den ska må riktigt bra. När hunden får uppleva olika underlag att gå på kan den på ett naturligt sätt slipa ner klorna och det gör att ägaren slipper tänka på att klippa dem. Hunden behöver också olika underlag för att stärka sina muskler. Om hunden inte får gå på kanter, ojämn mark med mera kan den snabbt bli slarvig och börja snubbla. Den lär sig helt enkelt att marken är mjuk och platt och att den inte behöver anstränga sig för att gå.

En tryggare hund

När hunden får uppleva olika miljöer och vänjer sig vid det tidigt kommer den att bli tryggare även som vuxen. Om man till exempel måste flytta kommer det inte att bli några större problem att vänja hunden vid den nya miljön. Om man däremot inte vänjer hunden kan det bli svårt att få den att inse att den ska bo på en ny plats. En hund som inte är van vid olika miljöer kan snabbt bli osäker och det är inte säkert att den blir samma gamla hund som familjen är van vid.

Sätt att vänja hunden vid nya ställen

Om det är så att hunden ska vänja sig vid en ny omgivning är det viktigt att man går framåt i små steg. Det kan till exempel räcka med att åka igenom området en gång. Nästa gång kan man stanna till och låta hunden sitta i bilen. Man kanske kan öppna bakluckan något. Efter det kan man ta en liten promenad och de blir sedan längre och längre. Om man har möjlighet kan det vara klokt att man övernattar någon natt då och då på den nya platsen. På så sätt blir hunden trygggare som individ.

bard