Sjukdomar och annat

Andra smittsamma sjukdomar

Det finns också andra smittsamma sjukdomar som kan vara mer eller mindre allvarliga. Om man konstaterar att en hund på en kennel har en av dessa sjukdomar måste hundarna ofta isoleras och hela kenneln måste saneras för att inte smittan ska gå runt i cirkel.

Ögoninflammation

En ögoninflammation drabbar hundens ögonslemhinna. Denna sjukdom är mycket vanlig och drabbar i stort sett alla hundar någon gång i livet. Man bör uppsöka veterinär om hunden verkar vara irriterad i ögonen eller om hunden är svullen kring ögonen. Ofta kan dock sjukdomen behandlas genom att man rengör hundens ögon med koksalt eller tårersättning några dagar.

Magsjuka

Hundar kan också drabbas av olika mag- och tarmstörningar. Många av dessa magsjukdomar kan vara smittsamma och om hunden drabbats av magsjuka är det viktigt att noga plocka upp efter hunden när den gjort sina behov utomhus. Om en olycka sker inne måste man städa noga. Det kan vara en bra idé att låta hunden vara utan mat 1-2 dagar, om det inte är en valp som smittats. Man måste dock ge hunden vatten hela tiden. Efter dessa dagar kan man ge hunden små portioner skonkost som kokt ris eller kyckling. På apoteket finns också många produkter som kan hjälpa mot dålig mage. Om hunden inte blir bättre på ett par dagar, om den inte dricker eller om den blir sämre snabbt bör man genast kontakta en veterinär. Om en valp drabbas får man aldrig svälta den utan man måste få i den lite mat, eventuellt vätskeersättning och det är alltid bra att kontakta veterinären. Om man inte får i valpen någonting måste den snabbt under behandling och då får den ofta dropp.

Det gäller alltså att vara väl insatt i hundens olika sjukdomar om man vill starta en kennel. Då kan man snabbt se om en hund visar symptom. Det finns flera bra informationskällor om hundens smittsamma sjukdomar.

bard