Kennelns drift

Kennlar

Om du ska köpa en hund i Sverige så gör du förmodligen det på en kennel som föder upp en speciell ras. Ska du däremot ha en blandras hittar du dessa på andra ställen. I Sverige finns svenska kennelklubben som startades för att alla renrasiga hundar skulle bli registrerade och organiserade. Det går idag att hitta över 400 olika raser som är registrerade i svenska kennelklubben.

Alla valpar som föds i Sverige inom kennlar eller mindre uppfödning i hemmamiljö måste registreras i svenska kennelklubben och de kommer då att få en stamtavla. Hundar som inte föds upp inom en kennel eller som på något sätt inte har mött de krav som ställs för att få stamtavla, kommer inte att få en och måste registreras i jordbruksverket. Det finns vissa raser som har krav på att speciella prov måste göras. Om du inte gör detta provet med din hund, eller inte får godkänt så kommer inte avkommorna från din hund att få stamtavlor.

Om du själv vill starta en kennel

Om du skulle vilja starta en kennel så finns det några olika saker som du bör tänka på innan du bestämmer dig. Du måste börja tänka på om du har tid till att ha en kennel. Har du inte tid, gör du bäst i att låta bli att starta en. Svenska kennelklubben ger uppfödarutbildningar som du bör ta för att lära dig allt du behöver veta som uppfödare.

Där kommer du få lära dig om hur du ska ta hand om en gravid tik och hur valpningen går till och även komplikationer som kan ske vid valpning. Du bör ha stor plats för din kennel och har du bestämt dig för att du ska flytta, kan du ta hjälp av Flyttstädning i Ängelholm om du bor i närheten. De kan hjälpa dig att städa efter din flytt, om du inte hinner. Steg nummer två är att registrera ditt kennelnamn och få kenneln godkänd av kennelklubben. Du ska endast avla på noga utvalda och friska hundar. Du vill ju få ett bra rykte från starten och inte avla fram sjuka hundar. Vissa sjukdomar kan du inte avla bort men risken att få dessa sjukdomar är mindre om du avlar på friska hundar.

Du ska sedan göra reklam för din kennel och det kan du göra genom en hemsida. Du kan också lägga upp en annons på blocket även om det mest är blandrashundar och hundar utan stamtavla som annonseras där. Det är ett bra sätt att få allmänheten uppmärksam på att du har en kennel med valpar att sälja. I annonsen kan du också länka till din hemsida för att få folk att gå dit och titta på hemsidan. När människorna har sett detta kan de berätta för sina vänner och bekanta om din kennel. Tänk på att alla valpar bör skiljas från sin mamma och flytta till nya hem när de är minst 8 veckor gamla.

bard