Sjukdomar och annat

Problematik vid valpning

När det gäller hundar klarar de flesta tikar att valpa helt på egen hand och de sköter allt runt omkring valpningen på ett bra sätt. Vissa raser har dock problem med att föda valpar på ett naturligt sätt och dessa bör man inte avla på. Det kan dock uppstå komplikationer oavsett vilken ras man avlar på och många gånger är man inte förberedd på att något ska hända. Innan man börjar avla är det alltså mycket viktigt att läsa på vilka komplikationer som kan inträdda, samt hur man kan hjälp en tik och valpar där problem uppstått. Det är alltid bra att ha en eller flera reservplaner redo inför valpningen och dessa bör vara förberedda både mentalt och praktiskt. Telefonnummer till jourveterinär bär finnas lätt tillgängligt.

Det finns flera komplikationer som kan inträffa vid en vanlig valpning. De kan till exempel bero på att tiken inte orkar med, eller att hon är för trång och att en för stor valp inte kan komma ut på naturligt sätt. Om tiken inte är i form eller om hon inte orkar kan valpningen bli svår. Så kan även vara fallet om tiken stressas. Då kanske hon inte kan klara av valpningen själv. Om en valp ligger fel kan den fastna och ställa till problem. En valp kan också vara missbildad, eller ha dött redan i magen och då är det inte alltid värkarna fungerar som de ska.

Om komplikationer uppstår kan valpar eller tiken dö, men ofta är svenska veterinärer skickliga och för det mesta går valpningar bra. Det är dock bra att ha en surrogatmamma eller liknande tillgänglig om tiken skulle avlida under förlossningen.

bard